Yargıtay, Soma’daki maden faciasının yankıları devam ederken, bu tür kazalara emsal teşkil edecek bir karara imza attı.
SORUMLULAR HAKKINDA DAVA AÇILDI
Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, kaza sonrası olayla ilgili soruşturma başlattı. Cumhuriyet Başsavcılığı, maden şirketi sahibi Z.K., kaynakçı C.B., nezaretçi Çavuş D.K., ve kaynakçı yardımcısı D.Ç.'ye “taksirle ölüme neden olmak” suçundan dava açtı. Sanıklar Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Mahkemede savunma yapan maden şirketi sahibi sanık Z.K., suçlamayı kabul etmediğini belirterek, “Olay, ocakta bakım çalışmaları sırasında kıvılcımlardan hortumun erimesi ve gazın çıkmasıyla medyana geldi. Olayda herhangi bir kusurum yok” dedi.
ŞİRKET SAHİBİNE “TAKSİRLE ÖLDÜRME” SUÇUNDAN 5 YIL
Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi, birinci derece kusurlu olduğunu belirttiği sanık maden şirketi sahibi Z.K.'yı “taksirle üç kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ikinci derecede kusurlu tuttuğu kaynakçı C.B. ve nezaretçi Çavuş D.K.'yı 3 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırırken, bu cezaları 24 bin 300 lira adli para cezasına çevirdi. Mahkeme üçüncü derecede kusurlu tuttuğu kaynakçı yardımcısı D.Ç.'ye ise 2.5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, bu cezayı ise 18 bin 200 lira adli para cezasına çevirdi.
YARGITAY, MAHKEMENİN KARARINI ONADI
Sanıklar, yerel mahkemenin bu kararına itiraz etti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin bu kararını onadı. Yüksek Mahkeme, bu kararıyla maden sahalarında meydana gelen kazalardan maden şirketi sahiplerinin de sorumlu tutulacağına hükmetmiş oldu. Bu arada karar, yankıları devam eden 301 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Soma’daki maden faciasına ilişkin açılacak davaya da emsal teşkil edecek. Türkiye’yi yasa boğan Soma’daki maden kazasında “ihmal var mı?” sorusuna günlerdir cevap aranırken, maden şirketi sahibinin açıklamaları da tartışmaları beraberinde getirmişti.
Öte yandan, ceza davasının yerel mahkemede sonuçlanmasının ardından göçükte hayatını kaybeden Volkan Hamarat'ın ailesi tazminat davası açtı. Keşan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Hamarat'ın anne ve babası ile 5 kardeşine toplam 225 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkemenin gerekçeli kararında, “Kanıtların değerlendirilmesinden, davalı işverenin işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini yeterince almamasından ortaya çıkan iş kazasında yüzde 100 oranında kusurlu olduğu, Volkan Hamarat'ın kusurlu olmadığı sabit bulunmuştur” denildi.