DÜZENLEME ÖZGÜRLÜĞE AYKIRI

ADANA GENELHaber Girişi : 09 Ocak 2014 16:05
DÜZENLEME ÖZGÜRLÜĞE AYKIRI
Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Bozbel, 5651 sayılı kanunda yapılan değişiklikleri değerlendirdi.
DEKAN BOZBEL, "5651 SAYILI KANUN 'ŞANGHAY BEŞLİSİ'NE GÖTÜRÜR" 
- ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. SAVAŞ BOZBEL 5651 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ DEĞERLENDİRDİ. 
- HUKUK FAKÜLTESİ DEKANI BOZBEL: 
- "TORBA KANUN İÇERİSİNE KONULAN 5651 SAYILI KANUN'LA İLGİLİ DÜZENLEMELER, TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE, ULUSLARARASI NORMLARA, AB MÜKTESEBATINA TEMELDEN AYKIRIDIR. BU VE BENZERİ DÜZENLEMELERİN BİZİ AVRUPA BİRLİĞİ'NE DEĞİL, 'ŞANGHAY BEŞLİSİ' NE GÖTÜRECEĞİNİ İFADE ETMEK GEREKİR"
Dekan Bozbel, "Torba kanun içerisine konulan 5651 sayılı kanunla ilgili düzenlemeler, temel hak ve özgürlüklere, uluslararası normlara, AB müktesebatına temelden aykırıdır. Bu ve benzeri düzenlemelerin bizi Avrupa Birliği'ne değil, 'Şanghay Beşlisi'ne götüreceğini ifade etmek gerekir" dedi. 
MODERN DEMOKRASİDE OLMAZ
Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Bozbel, Torba kanunla ilgili görüşlerini bildirerek,"Torba Kanun 6 Ocak 2014 tarihinde TBMM Adalet Komisyonuna gelmiş, bu komisyonun ardından teklifin Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, İçişleri Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonları'nda ele alınacağı anlaşılıyor. Muhtemelen de kanunlaşacaktır. Torba Kanun'da 5651 sayılı Kanun'da yapılması düşünülen değişiklikler, Türkiye'de internete sansür mahiyetinde olup, modern demokrasilerde düşünülemeyecek düzenlemelerdir" dedi.
DÜZENLEME ÖZGÜRLÜĞE AYKIRI
Düzenleme ile internet servis sağlayıcılara, böyle bir birliğe üye olma zorunluluğunun getirilmesi, Anayasa'nın haberleşme özgürlüğü, basın hürriyeti, meslek ve sanatın serbestçe icrası hakkındaki hükümlerine açıkça aykırı olduğunu vurgulayan Dekan Bozbel, "Böyle bir yükümlülük getirilmesi ancak serbestiyete dayalı, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına benzer düzenlemelerle getirilebilir. Kaldı ki, internet servis sağlayıcıları bir meslek icra etmemektedir, onlara doktor ya da avukatlar gibi 'mesleklerini icra için' bir oda ya da 'Erişim Sağlayıcıları Birliğine' üye olma zorunluluğu getirilebilsin. Kanunun getirdiği değişikliklere bakıldığında, erişim engelleme kararı verilmesi kolaylaştırılmış, erişim engelleme kararı verecek makamlar konusunda yürütmeye ciddi yetkiler verilmiş, erişim engelleme kararının uygulanması konusunda uygulanacak tedbirler ve servis sağlayıcıların yükümlükleri artırılmış olduğu gözlemleniyor. Cezai yaptırımlar her ne kadar para cezasına dönüştürülmüş olsa da, yüz binlerce lirayı bulan bu para cezası fiilen işletmelerin kapanması ile sonuçlanacaktır" dedi.
Atılan bu yanlış adımdan dönüleceğini ümit ettiğini söyleyen Dekan Bozbel, şunları kaydetti:
"5651 sayılı Kanun'daki değişiklikle, TİB Başkanına ve personeline 'yargılama zırhı' getirilmekte, başkanlık personelinin kanunlar kapsamındaki görevlerini yerine getirirken görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında ceza soruşturma yapılması TİB Başkanı için ilişkili Bakanın, diğer personel için ise kurum başkanının iznine bağlanmakta. Bu düzenlemeyle, yürütme erkinin personeli birer birer yargısal denetimin dışına çıkarılmakta, adeta yeni dokunulmazlıklar ihdas edilmektedir. Sonuç olarak, Torba Kanun içerisine konulan 5651 sayılı Kanun'la ilgili düzenlemeler, temel hak ve özgürlüklere, uluslararası normlara, AB müktesebatına temelden aykırı olup, bu ve benzeri düzenlemelerin bizi Avrupa Birliği'ne değil, 'Şanghay Beşlisi' ne götüreceğini ifade etmek gerekir."