Hiçbir zaman başımız öne eğilmez.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bizi birtakım hesaplaşmalar yüzünden düşman addeden çıkabilir. Bize bu şekilde suikastlarla, gayri insanı saldırılarla mukabelede bulunduklarını zannedenler olabilir, şehit edenler olabilir; ama hiçbir zaman başımız öne eğilmez” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, beraberindeki büyükelçiler ile birlikte Karşıyaka Ahmet Taner Kışlalı Parkı içinde bulunan Şehit Diplomatlar Anıtı'ndaki anma törenine katıldı. Törende İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordu Komutanı Abdullah Atay, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, AK Parti İzmir milletvekilleri de hazır bulundu."BAŞIMIZ ÖNE EĞİLMEYECEK"
Bakan Davutoğlu dış güçlerin saldırıları karşısında şehit edilen diplomatlara rağmen hiçbir zaman kin kül kültürü içinde yaşanmadığına dikkat çekerek konuşmasını şu sözler ile devam ettirdi:
“Bizi birtakım hesaplaşmalar yüzünden düşman addeden çıkabilir. Bize bu şekilde suikastlarla gayri insanı saldırılarla mukabelede bulunduklarını zannedenler olabilir, şehit edenler olabilir ama hiçbir zaman başımız öne eğilmez. Ne Yemen’de ne Sarıkamış’ta, ne Çanakkale’de ne de Dünyanın herhangi bir yerinde. 1973 yılından bu yana şehit verdiğimiz 40 diplomatımızın şehit düştüğü herhangi bir yerde başımız öne eğilmedi. Başımızı öne eğdiremeyecekler. Hiçbir şekilde hiçbir güç bunu yapamayacak.”
"HERKESE KUCAK AÇIYORUZ"
Bakan Davutoğlu geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Boğaziçi Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Arman Manukyan’a rahmet dileklerini ileterek meselenin etnik köken olmadığını belirtti.Saldırıları düzenleyenlerin tarihi körlük içinde olduğunu açıklayan Bakan Davutoğlu, “Bu vatana aidiyetliği güçlü bir Ermeni vatandaşımızdı. Bizim için insani değerler önemlidir. Bu vatanda bu ülkeye Türkiye Cumhuriyeti’ne aidiyetlikle hissi ile bağlı olan herkes eşit haklara sahiptir. Buradan bütün bu saldırıların arkasındaki tarih tahripçilere sesleniyoruz: 'Tarihi kullanarak insani değerleri yok eden tahriplerde bulunmayın' Kadim dönemden itibaren en eski kültürlerde dahi görevi gereği masum sayılan ‘Elçiye zeval olmaz’ diye bütün dillere sirayet etmiş bir diplomatlık mesleğine bile saygı göstermeyenler, ve o temsil kabiliyetini yürütürken o insanları şehit edenler sadece etnik körlük içinde değil aynı zamanda insanlık değerlerine yönelik de bir körlük içindeler. Biz herkese kucak açıyoruz. Herkesle tarihi paylaşmaya hazırız” dedi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
2008 Yılında Karşıyaka Belediyesi tarafından Atakent'te yaptırılan Şehit Diplomatlar Anıtı, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye'yi yurt dışında temsil ederken, görevi başında saldırıya uğrayan diplomat ve elçilik görevlilerinin anısına yaptırılan Anıt'ın bir başka örneği bulunmuyor. Şehit Diplomatlar Anıtı'nın, görevi başında şehit düşen diplomatlarımıza olan şükran borcumuzun küçük bir nişanesi niteliği taşıyor. 1973-1994 yılları arasında dünyanın farklı ülkelerinde uğradıkları saldırılarda hayatlarını kaybeden 34 şehidin resimlerinin yer aldığı siyah granitle kaplanmış Anıt, 5 x 2.4 metre ebatlarındaki mermer ve 2.5 metre yüksekliğindeki bir kaideden oluşuyor. Yeryüzünü temsil eden ana mermer blok üzerindeki 4 ayrı katman şehit diplomatların katledildiği 4 ayrı kıtayı temsil ediyor. Bloğun ortasındaki boşluğun oluşturduğu silüet ise, cismen koparıldıkları bu dünyadaki gerçekliklerini simgeliyor.