BUZHANESİNİN ELEKTRİĞİNİ KENDİ ÜRETİYOR

ADANA HABER Haber Girişi : 19 Mart 2014 13:32
BUZHANESİNİN ELEKTRİĞİNİ KENDİ ÜRETİYOR
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde soğuk hava deposu işletmecisi Menderes Sapmaz, buzhanesinin elektriğini soğuk hava deposu üzerine kurduğu bin 280 adet güneş panellerinden ürettiği enerji ile karşılıyor.
BAKA'dan aldığı yüzde 25'lik destekle 321 KW elektrik üreten Menderes Sapmaz, gerektiğinde TEDAŞ'a elektrik satıyor. Sapmaz, buzhane üzerine kurduğu bin 280 adet güneş panelleri ile günde ortalama 321 KW/saat elektrik ürettiğini söyledi. Ürettiği elektrikten 10 odalı buzhanenin enerji ihtiyacını karşıladığını anlatan Sapmaz, gerektiğinde fazla elektriği TEDAŞ'a sattığını ifade etti. Güneş enerjisi panellerinin bir milyon 200 bin TL'ye mal olduğunu ifade eden Menderes Sapmaz, "Güneş panellerinden gelen enerjiyi akülerde depoluyorum. Hava bulutlu olduğunda güneşin olmadığında akülerdeki enerjiyi kullanıyorum. İşletmemiz soğuk hava deposu olması nedeniyle çok elektrik tüketiyor. BAKA projesi kapsamında 2012 yılı AR-GE ve yenilikçilik odaklı sanayinin desteklenmesi mali destek programı kapsamında yüzde 25'lik bir destekle bir milyon 200 Bin TL'ye mal olmuştu. Buzhane üzerine bin 280 adet elektrik paneli aktif hizmette olup gerekli elektriği fazlasıyla üretiyoruz" diye konuştu.
Korkuteli'nde güneş enerjisinden elektrik üretimi yaparak kullanan tek işletme olduğunu ifade eden Sapmaz, "İlçemizde özellikle bu sisteme uygun. Şimdilik maliyet nedeniyle bu bölgelerde sistemi genellikle çevreye duyarlı kişiler ya da dağ ve deniz kenarında evleri bulunanlar tercih ediyor. Tasarruf amacıyla kullanımı henüz yaygın değil. Ancak bizim gibi büyük miktarda elektrik kullanan işletmeler bu sistemi henüz kullanmaya başlamadılar. Fakat bölgede sistemi kullanmak isteyenlerin sayısı her geçen yıl artıyor" dedi.
İklimi çok uygun olmamasına rağmen bu sistemin Almanya'da çok yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Sapmaz, şunları söyledi:
"İnsanlar evlerine kuruyor ve kurarken devletten yüzde 10-20 tutarında teşvik alıyorlar. Bu tür sistemler artık devlet destekleri ve kredi alabiliyor. Ürettikleri elektriği de, aldıklarının iki katı fiyatla devlete satıyorlar. Burada devletin amacı, sistemi yaygınlaştırmak. Hatta yeni çıkan Alman yasalarında, şehir şebekesine uzak olan yerlere devlet elektriği götürmüyor. 'Sen evine sistemini kur, kendi elektriğini üret' diyor. Böylece devlete hat kurma yükü olmuyor. Ayrıca, Almanya'nın Afrika'ya güneş tarlaları kurup, oradan enerji getirme projesi mevcut. Projenin yakında tamamlanması bekleniyor."
Tüm işletmenin elektrik ihtiyacının tamamının bu sistemle karşılanmasının mümkün olabildiğini belirten Sapmaz, "Mevcut kurulum maliyetini, 7-8 senede amorti ediyor. Sonra kara geçiyor. Panel camlarında tozlanma ve kirlenmeyi giderme dışında bir bakım gerekmiyor. Mekanik parça yok ve bozulma ihtimali çok düşük. Camlar ise çok sağlam. Örnekle ifade etmek gerekirse, silah sıkılmadıktan sonra kırılmayacak özellikte. 25 sene kullanım ömrü var. 5 sene ürün, 15 sene de verimlilik garantisi mevcut. Tabi ki en önemli özelliği, yeşil bir enerji. Yani çevreye zararı ve karbon salınımı yok. Bütçeye de katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.