Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa’da terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarla ilgili konuştu.
Teröristlerin teslim edilmediğinden dolayı şuanda atılmış adımların anlamlı olmadığını ifade eden Erdoğan, “Çünkü biz neticeyi görmek istiyoruz. Bu neticenin özlemi içerisindeyiz” diye konuştu.
AB ile ilgili müzakere konusunda da açıklamada bulunan Erdoğan, “AB içinde Fransa bizim 5 tane faslı bloke etmişti. Şimdi bunların içinden 22. fasılla ilgili bir olumlu yaklaşım söz konusu. Tabii bundan sonraki süreci zannediyorum ki İrlanda’nın dönem başkanlığında olumlu istikamette etkileyebilir. Bunu da bu süreç içerisinde göreceğiz” şeklinde konuştu.
İMRALI SÜRECİ
BDP’nin Adalet Bakanlığına İmralı’ya gidecek 3 ismi sunduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması Erdoğan, “Bu 3 isimle ilgili Sayın Bakanım bana isimleri bildirmiş değil ama bugün yarın isimler bildirildiğinde müzakere ederiz ve Adalet Bakanımız Sadullah Ergin de bu konuyla ilgili adımı atar” açıklamasında bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanishvili ile görüşmesinde Gürcistan'daki tutuklu Türk vatandaşlarını ve 70 yıl önce ata yurtlarından sürülen Ahıska Türkleri'nin tekrar Gürcistan'a dönüşünü ele aldıklarını ifade etti. Gürcistan Başbakanı İvanishvili ise, ülkesinde tutuklu bulunan işadamı Orhan Aksu için elinden geleni yapacağını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanishvili ile ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, ikili ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyerek, görüşmelerin verimli geçtiğini kaydetti. Gürcistan ile olan ilişkilerin komşuluk ilişkilerinin çok çok ötesinde bir anlam ifade ettiğini söyleyen Erdoğan, Gürcistan Başbakanı İvanishvili'nin seçimleri kazanmasının ardından ilk kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi. "Türkiye olarak bizler her zaman komşumuz Gürcistan'ın barış ve istikrarına, ekonomik gelişmesine, özellikle de NATO ile olan ilişkilerine, entegrasyonuna büyük önem verdik, destek verdik" diyen Erdoğan, Gürcistan ile olan ilişkilerin bundan sonra da artarak devam edeceğini kaydetti.
"Türkiye uzun zamandır Gürcistan'ın aslında bir numaralı ticaret ortağıdır. İkili ticaret hacmimiz 2012 sonu itibariyle 1,5 milyar doları aşmıştır. Tabii bizler şuanda bu rakamı aramızdaki bu ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. Ve Türkiye kaynaklı yatırımlar şuanda Gürcistan ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Enerji ve turizm başta olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren işadamlarımız çok sayıda kişiye Gürcistan'da istihdam sağlıyorlar" diye konuştu.
2011 yılı Mayıs ayında imzalanan protokolle iki ülke arasındaki vizelerin kaldırıldığını anlatan Erdoğan, "Tabii bu uygulama neticesinde Türkiye ve Gürcistan halkları arasındaki ilişkiler çok daha ileri seviyelere taşınmış durumda. Seyahatlerde iki kattan fazla bir artış mevcut" dedi.
Batum'daki havalimanın önemine de dikkat çeken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Tabii bu ilişkilerimizin geldiği noktayı göstermesi bakımından Batum Havalimanı'nın durumu da önem arz ediyor. Bu havalimanının en önemli özelliği tüm dünyada iki ülke arasında ortak kullanılan ikinci havalimanı olmasıdır. Bundan sonra ki amacımız Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Yazıcı'nın 2010 yılı Ekim ayında Batum'u ziyareti sırasında imzalanan, gümrüklerde 'tek pencere' adı altında böyle bir sisteme geçilmesini sağlayan protokollerin biran önce uygulanmasını sağlamaktır. Dost Gürcistan ile aramızdaki ikili ilişkilerimizin ulaştığı seviyenin diğer ülkelere de örnek arz ettiğini özellikle vurgulamak istiyorum."
"TUTUKLU TÜRK VATANDAŞLARININ DURUMUNU DA ELE ALDIK"
Başbakan Erdoğan, Gürcistan Başbakanı İvanishvili ile gerçekleştirdikleri görüşmede iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve enerji politikalarını da ele aldıklarını belirtti. Gürcistan'da bulunan tutuklu ve hükümlü Türk vatandaşlarının durumunu da görüştüklerini söyleyen Erdoğan, ayrıca 70 yıl önce ata yurtlarından sürülen Ahıska Türkleri'nin tekrar Gürcistan'a dönüşünü de ele aldıklarını ifade etti. "Tabii Sayın Başbakan'ın bunlara olumlu bakması bizleri de gerçekten mutlu etmiştir" diyen Erdoğan, "Tabii ayrıca uluslararası platformlarda 2015-2016 bizlerin BM Güvenlik Konseyi adaylığı gibi, EXPO gibi, bunun yanında olimpiyat gibi bizler de destek talep ederken, biz de kendilerinin bunun gibi taleplerine desteklerimizi ifade ettik. Tabii bölgesel meseleler ve işbirliği imkanları üzerinde de yararlı görüş alışverişinde bulunduk" şeklinde konuştu.
"GÖRÜŞMEDE GÖRÜŞMEDİĞİMİZ VE ÇÖZEMEDİĞİMİZ KONU OLMADI"
Gürcistan Başbakanı İvanishvili ise, güzel ev sahipliğinden dolayı hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hem de Başbakan Erdoğan'a teşekkürlerini sunarken, toplantıda görüşemedikleri bir konu olmadığını söyleyerek, "Çok konu ele alındı ama çözemediğimiz konu olmadı" dedi.
İki ülke arasındaki iş birliğinin gelecekte daha da gelişeceğine inandığını belirten konuk başbakan, kendilerinin Türk işadamlarını Gürcistan'a çekmeye hazır olduklarını belirtti.
Çalık Grubu'nun kendisinden önceki hükümetle yaptığı anlaşmayı daha sonradan çektiğini de hatırlatan İvanishvili, bundan sonra ise bunun düzeltilerek görüşmelerin tekrar devam edeceğine vurgu yaptı.
İki ülke arasındaki kültür miraslarının korunması gerektiğine de vurgu yapan konuk Başbakan, "Kültür miraslarının genelde korunması herkes için bir görevdir. Ben bu kanaatteyim ve muhakkak bunu korumamız lazım. Bunun için ülkemdeki Osmanlı eserleri için yeni bir kayıt yapılması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
İvanishvili konuşmasının sonlarında ise Başbakan Erdoğan'ı gülümsetti. Başbakan Erdoğan için, "Sayın Başbakan Gürcistan'ı çok seviyor. Batum'a çok defa gelmişti. Bir daha bekliyoruz. Zaten Sayın Başbakan benim gibi formaliteleri sevmez" demesi üzerine Erdoğan gülümseyerek, "Çok protokol takınmayacağız. Aramızda telefonlar karşılıklı 24 saat açık. O konuda anlaştık" şeklinde konuştu.
"TUTUKLU İŞADAMI ORHAN AKSU İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIM"
Açıklamaların ardından ise her iki ülke Başbakanı gazetecilerin sorularını cevapladı. Gürcü bir basın mensubu ise Gürcistan'da Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve birçok hapishane projesine imza atan Türk işadamı Orhan Aksu'nun tutukluluğunu sordu. Aksu, Gürcistan'da tutuklanarak kendi inşa ettiği cezaevine konulmuş, eşi ise medya üzerinden Başbakan Erdoğan'dan yardım istemişti. Gürcistan Başbakanı İvanishvili ise Orhan Aksu ile ilgili sorulan soru üzerine, "Maalesef eski hükümet döneminde böyle durumlar çok vardı. Önceden inşa etti, adamı aynı hapishaneye koydular. Biz o konuyu ele alacağız, değerlendireceğiz ve elimden geleni yapmaya hazırım" cevabını verdi.
Gürcistan Başbakanı, iki ülke arasındaki tutukluların iadesinin karşılıklı olup olmayacağını sorması üzerine,"Nakil konusu karşılıklı yapılacak. Yani Gürcistan'daki hükümlüler Türkiye'ye, Türkiye'deki hükümlüler de Gürcistan'a nakledilecek" dedi.
Başbakan Erdoğan ise aynı soruya cevap olarak, "Bu konuda zaten Adalet Bakanlarımız da devreye girmek suretiyle talimatlar Sayın Başbakan tarafından da verilmek suretiyle burada serbest bırakma da bu işe dahildir. Aynı şekilde cezalarını ülkelerinde çekmek de dahildir. Ama böyle teker teker herhangi bir tutuklu veya hükümlü üzerinde bir görüşmemiz olmadı" diye konuştu.
ERDOĞAN'DAN GÜRCÜ GAZETECİYE 'MAKİNELİ TÜFEK' BENZETMESİ
Başbakan Erdoğan, Gürcistan Başbakanı İvanishvili'ye seri bir şekilde ve uzun bir soru soran Gürcü gazeteciye, "Makineli tüfek gibisin maşallah" demesi salondakileri güldürdü. Başbakan Erdoğan'ın bu sözü üzerine sorusuna ara veren Gürcü basın mensubu, sözü Gürcistan Başbakan'ına bıraktı.
Soruyu cevaplayan Gürcistan Başbakanı İvanishvili konuşmasına, "Keşke konuya ilişkin bir soru sorsaydınız" diye başladı. Gürcistan Başbakanı'nın konuşmasının ardından ise Başbakan Erdoğan görüşmenin gündemi dışındaki soruları kastederek, "Demek ki dünyada gazeteciler birbirinin aynıymış. Merak etmeyin bizde de bugünkü gündem sorulmaz, başka şeyler sorulur" dedi.
Açıklamaların ardından iki Başbakan gazetecilere poz vererek akşam yemeği için Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti.