Açıköğretim Sistemi'nde yer alan fakültelerde bütünleme sınavları yapılmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan yaklaşık 1,5 milyon öğrenci için çalışmalar yapılıyor.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Sistemi'nde yer alan fakültelerde bütünleme sınavları yapılmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan yaklaşık 1,5 milyon öğrenci için çalışmalar yapılıyor.
Son günlerde sıkça gündeme gelen bütünleme sınavlarının yapılıp yapılmayacağı dair konularla alakalı açıklamalarda bulunan AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, bütünleme sınavlarıyla alakalı önümüzdeki yıla ilişkin çalışmalar yürüttüklerini ama bu yıl için bütünleme sınavlarının yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Bütünleme sınavı yapılmasına dair karar bugün alınsa dahi kararın bu yıl için geçerli olmayacağından bahseden Gündoğan, "Bu tür şeylere karar vermek kolay değil. Bizim gibi üniversitelerde planlama bir yıl önceden yapılıyor. Yani bütünleme kararı alınsa bile bu kararı hemen uygulama şansımız yok. Türkiye'nin merkezi sınav yapan üç tane kurumu var. Bu merkezler sınavlarıyla alakalı Türkiye'deki binaları paylaşıyorlar. Yani bizim şu an için önümüzde boş hafta yok. Biz bir sınav yaptığımız zaman Türkiye'de Milli Eğitim'e ait tüm binaları kullanıyoruz. Bunun planlamasını bir yıl önceden yapıyoruz. Mesela 2014-2015 yılı planlamasını ağustos-eylül ayları gibi ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı veAnadolu Üniversitesi oturacağız ve bir planlama yapacağız" dedi.
"BÜTÜNLEME, KREDİLİ SİSTEMİN DOĞASINA AYKIRI"
Rektör Gündoğan, bütünleme sınavlarının eğitim için faydalı olmadığını ve bütünlemenin kredili sistemin doğasına aykırı olduğunu ifade ederek, "Öğrencilerimiz haklı olarak bütünlemeyi umutla bekliyorlar ama kredili sistemde yanlış olan bütünlemenin olması. Biz başta buna karşıyız. Yani öğrenciye bütünleme yapmayalım noktasından ziyade bütünleme kredili sistemin doğasına aykırı. Eskiden öğrencinin bir alışkanlığı vardı. Klasik sistemde finale giriyorsunuz, 50 alıyorsunuz, alamazsanız bütünlemeye giriyordunuz. Şimdi 50 diye bir zorunluluk yok. Öğrencinin 35'le 37'yle final sınavını geçme şansı var. Öğrenci buna uyum sağlayamadı. YÖK'ün de bu konuda bir kararı oldu, kendilerine de saygı duyarız fakat bunun eğitim açısından pek faydalı olmadığını düşünüyoruz. Aslında örgünde de bütünlemenin olmaması lazım. Bu üniversitelerin bütün süreçlerini aksattı ve eğitim kalitesini bozdu. Üniversiteler yılın 1-1,5 ayını boş yere bütünlemeyle geçiriyorlar" diye konuştu.
"Biz bütünlemeyi kredili sistemin doğasına aykırı diye düşünüyoruz ama bir de reel durum var" diyen Prof. Dr. Gündoğan, bütünleme sınavlarıyla ilgili önümüzdeki yıla ilişkin çalışmalar yürüttüklerinden de bahsederek, "Üniversitelerin hemen hemen hepsi bütünleme sınavı verdi. Biz açıköğretimde bunu en azından bu yıl için uygulamayız ama açıkçası önümüzdeki yıl için bunun yollarını arıyoruz. Yani hiç kimseye bütünleme yapacağız diye söz vermedik. Öğrenci derneklerimiz geldiler onlarla da konuştuk. 'Arkadaşlar önümüzdeki yıl bir planlama yapmaya çalışıyoruz. Yapabilirsek bunu yapacağız' dedik. Bir çalışma başlattık ama bu çalışmanın bu yıl bitmesi mümkün değil. Önümüzdeki yıl için bütünleme yapmanın yollarını arıyoruz" şeklinde konuştu.
"1,5 MİLYON ÖĞRENCİYE BİR ANDA BÜTÜNLEME SINAVI KARARI ALMAK KOLAY DEĞİL"
Gündoğan, kimsenin mağdur olmasını istemediklerini de anlatarak şöyle devam etti:
"Bir öğrencimizin bir döneminin bile uzaması bizi üzer. Ama öğrencilerimiz de şunu anlasınlar. Yani 1,5 milyon öğrenciye bir anda bütünleme sınavı kararı almak kolay değil. Bakın geçen hafta final sonuçlarını açıkladık, önümüzdeki hafta yeni kayıt dönemi başlıyor. Ben bütünlemeyi hangi arada yapayım? Ama bu yıl yine tek ders sınavı yapacağız. Yani geçen sene yaptığımız gibi tek dersten mezun olamayan öğrenciler varsa uygun dönemde onlar için bir sınav yapacağız."