ANTALYA'LI KUAFÖRLERDEN PROTESTO

ADANA GENEL Haber Girişi : 27 Mart 2013 09:09
ANTALYA'LI KUAFÖRLERDEN PROTESTO
Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 200 kuaför haklarında açılan davaların durdurulmasını ve telif ücretinin düşürülmesini istedi.
Antalya'da, işyerlerinde radyo ve televizyonlarda müzik dinleyen kuaförler, yapılan denetim sonucu 'telif ücreti ödemeden radyo ve televizyondan müzik yayını yaptığı' gerekçesiyle para cezası uygulanmasına tepki gösterdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 200 kuaför, haklarında açılan davaların durdurulmasını ve telif ücretinin düşük tutulmasını istedi.
Geçen aylarda Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) ile Müzik Yorumcuları Meslek Birliği'nin (MÜYORBİR) avukatı ile polisten oluşan ekip, lisans ücreti ödemeden müzik yayını yapan işyerlerine yönelik denetim gerçekleştirdi, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında telif ücreti ödemeden müzik yayını yaptığı tespit edilen işyeri sahiplerine para cezası kesildi. Telif ücreti ödemeden müzik yayını yaptığı tespit edilen işyerlerine 1950 lira avukatlık ücreti ile metrekare birim fiyatı üzerinde ceza uygulandı.

GÖNDERİLEN TEBLİGAT YOK
Ellerinde dövizler bulunan yaklaşık 200 kuaför, Antalya Büyükşehir Belediyesi önündeki meydanda toplandı. Kuaförlere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve CHP İl Başkanı Devrim Kök de destek verdi.
Kuaförler adına basın açıklaması yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Kozmetik Meslek Komitesi Başkanı Nihat Özen, kuaförler olarak her zaman devletin koyduğu yasa ve kurallara uyduklarını söyledi. Son zamanlarda işyerlerine iki polis, bir avukat ve kameralı bir kişi ile baskın yapıldığını belirten Özen, şöyle konuştu: “Bizim bile anlamakta zorluk çektiğimiz durumdan müşterilerimiz de rahatsız oluyor. Baskın şeklindeki uygulamadan müşterilerimiz rahatsız oldu ve dükkanımıza gelmez oldular. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında ‘lisanslama sözleşmesi’ imzalamadan işyerlerinde radyo ve televizyondan müzik dinledikleri için cezalarla karşı karşıya kalan esnafın bu durumdan haberi bile yok. Üyelere gönderilen bir tebligat yok.”

HANGİ CEZAYI ALACAĞIMIZ BELLİ DEĞİL
Sivil Toplum Kuruluşları (STK) olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na mevcut uygulamanın düzeltilmesi için başvuruda bulunduklarını ifade eden Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletvekillerimizde konunun takipçisidir. Yeni bir taslak hazırlandığı ve 6 meslek grubunun bir çatı altında toplanacağını öğrendik. Arkadaşlarımızın ayın 28’inde davaları başlıyor. Hangi cezayı alacağımız belli değil. Yeni bir uygulama yapılacaksa neden davalar geri çekilmiyor? Yasal olan yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Biz sanatçının hakkını yiyen kişiler değiliz. Onlar bizim sanatçımız. Biz de sanatçıyız”

DESTEK BEKLİYORUZ
Tüm siyasiler ve kamuoyundan destek beklediklerini kaydeden Özen, şunları söyledi: “Zor şartlar altında istihdam yapıyoruz. Vergi ve kiramızı ödüyoruz. Müzik noktasında çok yüksek meblağ kesiliyor. Açılan davaların geriye çekilmesini istiyoruz. Biz, para ödemeyelim demiyoruz. Kazancımız ölçüsünde bir para talep edilmesini istiyoruz. En küçük dükkandan 400 lira isteniyor. Biz 120 lira aidatımızı gecikmeli ödüyoruz. Müzikten para kazanmıyoruz. Onların emeğine saygı duyuyoruz. Emeğin karşılığı neyse bizden istesinler.”

BAŞKAN AKAYDIN'DAN DESTEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise esnafın hak arama mücadelesine destek vereceklerini belirterek, yasanın bu şekilde uygulanmasının izah edilebilecek bir tarafı bulunmadığını açıkladı. Başkan Akaydın, müşterisine müzik dinleten esnafa kesilen cezaları mantıksız bulduğunu sözlerine ekledi.