ANTALYA UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE EDECEK

ADANA Haber Girişi : 06 Kasım 2014 09:57
ANTALYA UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE EDECEK
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başlattığı proje dahilinde özel Narko timler kurulacağını anlatan Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, bir bölümü motorize olacak bu timlerden 32'sinin Antalya'da kurulacağını ifade etti.

 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başlattığı proje uyarınca Türkiye'nin bazı illerinde uyuşturucu ile mücadele için özel Narko timler kurulacağını anlatan Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, bir bölümü motorize olacak bu timlerden 32'sinin Antalya'da kurulacağını ifade etti. Muratpaşa Belediyesi tarafından yaptırılan bir binada Uyuşturucu ile Mücadelede İletişim Merkezi (TUBİM) kurduklarını da söyleyen Tonbul, “Bu merkez ilk kez Antalya'da kuruldu. Bu merkeze başvuran anne-babalara yol gösteriyoruz. Yöntemleri anlatıyoruz. Nereye başvurabileceklerini söylüyoruz” dedi.
Uyuşturucu ile mücadelede en önemli hususun geri dönüşüm olduğuna dikkat çeken Tonbul, sözlerine şöyle devam etti:
"Çocuklarımızın tedavi edilmesi lazım. Tıp fakültesinde bir AMATEM Merkezi var. Hem kadro, hem kapasite olarak çok yetersiz. Kepez'deki Aşur Aksu Hastanesi'nin bu iş için tahsis edileceğini öğrendik. Çok iyi olacağını düşünüyorum. Özel teşebbüsün de bu konuda yatırım yapması lazım. Türkiye'de bu konuda tedavi imkanı çok dar. Bir Manisa'da, bir de özel sektörün İstanbul'da hastanesi var.”
Antalya'da Özel Yaşam Hastaneleri'nin sahibi olan ANSİAD üyesi Cemal Özkan da, özel sektörün bu şartlarda uyuşturucu tedavisinde olamayışının sebeplerini dile getirerek, “SGK uyuşturucu tedavisi gören yatan hasta için günlük 16 lira 50 kuruş ödüyor. Bu nedenle özel sektör bu alanda başlı başına yatırım yapmaz. Uyuşturucu ile mücadele kamu otoritesinin boynunun borcu oldu. Öncelikle uyuşturucunun yurda girişi önlenmeli” dedi ve gazetelerde çıkan haberlerin caydırıcılık anlamında önem taşıdığını dile getirdi.
Emniyet Müdürü Tonbul bir soru üzerine son zamanlarda eroin kullanımında bir artış gözlendiğini belirterek, “Esrarın kaynağı yurt içi. Eroin dışarıdan geliyor. Uyuşturucu terör örgütünün de finans kaynağı. Lice'de 2011 yılında 20 ton esrar ele geçirdik. O sene esrarda büyük düşüş oldu” dedi.

UYUŞTURUCU DÜNYANIN SORUNU
Uyuşturucunun dünyanın sorunu olduğuna dikkat çeken Tonbul, sorunun sadece polisiye tedbirlerle çözümünün mümkün olmadığına da değinerek şunları söyledi:
“Çözümde eğitim çok önemli. Anne ve babaların çocukları ile daha yakından ilgilenmeleri, öğretmenlerin uyuşturucu konusunda öğrencilere vereceği eğitim ve taraflar arasındaki iletişim çok önemli. Maalesef bu konuda ülkemizde ve Antalya'da tedavi konusunda kapasite çok düşük.”

MEDYA DA KONU ABARTILIYOR
Uyuşturucu ile ilgili basında çıktığı kadar sıkıntı olmadığını, uyuşturucu yaşının söylendiği gibi 9-10 yaşlarına kadar inmediğini dile getiren Emniyet Müdürü Tonbul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin Antalya'da 15 yaşından küçük uyuşturucu kullanan çocuk yok. Bizim okullarımızda çok yaygın değil. Aldığımız tedbirler çerçevesinde okul polislerimiz var. Bunlar okul önlerinde tedbir aldıkları gibi, okul yöneticileri ve öğretmenlerle sürekli istişare ederek tespitler yapıyor. Ayrıca, okul çevresinde her an müdahaleye hazır bölge ekiplerimiz var.”