ANTALYA KENT KONSEYİ'NDEN "KLOR" UYARISI

ADANA ÇUKUROVA Haber Girişi : 19 Ocak 2015 05:49
ANTALYA KENT KONSEYİ'NDEN
Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, şehir içme sularında gereğinden fazla kullanılmakta olan klorun insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini ...
Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, şehir içme sularında gereğinden fazla kullanılmakta olan klorun insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini belirterek, sudaki bu zararlı maddenin sadece içilerek değil, banyo yoluyla da vücuda alınmakta olduğunu söyledi.
Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, klorlamaya göre daha sağlıklı olan Ozonlama ve UV yöntemlerinin sırf pahalı olması nedeniyle belediyeler tarafından tercih edilmediğini belirterek, "Mikrobiyal kirlilikten korunmak ve çeşitli salgın hastalıklara neden olan mikrooarganizmaları önlemek amacıyla uygulanan klorlama işlemi ekonomik olarak uygun olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır" dedi.
BANYODA BUHAR YOLUYLA GEÇİYOR
Belediyelerin herhangi bir salgın hastalığa neden olmama ve kanalizasyonlardan bulaşma endişesi nedeniyle olması gereken litrede 5-20 miligram seviyesinden çok daha fazla klor kullanmakta olduklarını da ileri süren Dr. Ozan Uzkut, "Musluk sularının pH değeri genellikle pH 7'den düşük yani asidiktir. Klor sudaki bazı organik maddelerle birleşip onları oksisde ederek insan sağlığı için son derece zararlı bir madde olan 'Trihalometan' gibi ürünlerin oluşmasına neden olur. Klorlu suyu vücudumuza sadece içerek değil banyo yaparak ta alırız. Yapılan araştırmalara göre duş suyu sıcaklığı 42 dereceye ulaştığında son derece toksit olan Kloroform'un ve Trichloretilen'in yüzde 80'i buharlaşmakta ve buharlaşan klor, solunum yoluyla da dolaşımımıza geçmektedir. İçtiğimiz su kadar hatta daha da tehlikeli olan duş ve yıkanma sırasında alınan kanserojen klor ve klor türevleridir ve bu atıklar vücudumuzda birikmektedir" diye konuştu.
ANTALYA ÖNCÜ OLSUN
Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, Antalya gibi turizmin başkenti olan bir ilde su güvenliğiyle ilgili artık modern yöntemlere geçilmesi gerektiğini ve bu konuda hazırlayacakları bir öneri raporu en kısa sürede Büyükşehir Belediyesi'ne ileteceklerini de söyledi. Dr. Uzkut şunları söyledi:
"Klorlama yöntemi artık Avrupa ülkelerinde kullanılmamaktadır. Türkiye'de de Antalya bu konuda öncü olabilir. Maliyeti ne kadar pahalı olursa olsun bu insan sağlığının önüne geçmemeli. Bugün ozonlama ve UV sistemini az da olsa kullanan turistik tesislerimiz var. Hatta suyunda klor yok diye tercih edilen oteller var. Bazı otellerde ise değil havuza girmek, çevresinde bile Avrupalı turistleri göremezsiniz. Klor kullanan bu havuzlar da adeta zehir saçıyor. Denetimlerin ise sadece klorlamaya yönelik yapılması ise ayrı bir vahim konu. Yani daha sağlıklı olan ozonlama sistemini kullanan havuzlara klor kullanılmadığı için ceza kesiliyor. Bu konuda yeni yönetmelik düzenlemelerine de ihtiyaç var."