MANAVGATLI KÖYLÜLER MİNİBÜSÜN CAMLARINI KIRDI PROTESTO ETTİ

Antalya'nın Manavgat ilçesi Kızılağaç köyü sakinleri, güzergahı dışına çıkarak önlerine Manavgat-Kızılağaç Tur tabelası takıp köy içerisine girdiklerini iddia ettikleri midibüsün önünü kesti ve eylem yaptı.

Köylüler, Kızılağaç köyünün kendi taşıma kooperatifi bulunduğunu belirterek söz konusu kooperatiflerin kendi güzergahlarında ilerlemesini ve bir daha köy içerisinden yolcu almamasını istedi. Köy halkı ile araç içerisinde bulunanlar arasında arbede yaşandı. Kızılağaç halkı, 07 LJ 702 plakalı araç önünde oturma eylemi yaparak aracın hareket etmesini engelledi. Kadınların başı çektiği oturma eyleminde köy halkı, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu gelinceye kadar son veremeyeceklerini söyledi. Kızılağaç köylüleri, konuya çözüm bulunması için Kaymakamlık ve Valilik başta olmak üzere birçok kuruma başvurduklarını ancak hiçbir sonuç alamadıkları için böyle bir eylem gerçekleştirdiklerini söyledi. Köy halkı adına konuşan Ali Kaya, "Bu ara durakları kullanacaklarsa Tekandız'dan başlamaları lazım. Karacalar, Kızılağaç, Çavuşköy, Çenger hepsine bir çıkıp Alanya'ya ulaşmaları lazım. Bunların hakları Alanya güzergahı. Yalnız Kızılağaç'ta rant olduğundan, 'Buraya girelim' diyorlar. Halbuki Kızılağaç'ın köy tüzel kişiliğine ait 4 tane minibüsü var ve halen çalışmaya devam ediyorlar. Bizler hukuk mücadelemizi yapıyoruz. Ne kaymakam ne karakol bizlere destek oldu. Yalnız vali yardımcımız 2010 yılında hangi güzergahta çalışıyorlarsa o güzergahlara giremezler" dedi. 

"KAVGA EN SON ÇARE"
Olay yerine gelen Manavgat Şoförler Odası Başkanı Mahmut Şafak ise, eylemcilere yaptığı konuşmada, "Arkadaşlar sizler de üyemiz, onlar da üyemiz ama gerçekten sizin hakkınız varsa değerlendirmemiz lazım. Tabii komisyon kararlarına bakacağız, nasıl çalışıldığına bakacağız. Şu anda herhangi bir konuşma yapmamız doğru olmaz. Yetkililerle konuşup çözeceğiz ve sizlerle de muhakkak paylaşacağız. Hep beraber konuşalım değerlendirelim. Kavga en son çare" dedi.
Yolda saatlerce oturarak eylem yapan köylü kadınlardan Fatma Yanar, "Bizim Kızılağaç'ın dolmuşu yok mu? Bizim köyümüzün ihtiyacı yok mu? Bizim adamlarımız burada ne yapacak? Ne yeyip ne içeceğiz? Biz bu minibüslere binmiyoruz. Bize gaz niye sıkılır, silah çekilir, üzerimize araba niye sürülür? Bizim bu halimiz ne olacak? Başımızdaki büyüklerimiz nerede? Bizi niye korumazlar? Korna basa basa Kızılağaç'tan bu araçlar geçiyor. Şimdi oy toplayacak o insanlar nerede? Kadınların üzerine araba sürüyorlar. Suçumuz ne bizim?" diye konuştu.

"KÖY İÇERİSİNE GİRMEMELERİ LAZIMDI"
Kızılağaç SS Sülkar Taşımacılık Kooperatifi Kızılağaç Minibüsçüler Taşımacılık Kooperatifi ve Kızılağaç Köy Tüzel Kişiliği Kooperatifleri Avukatı Hicran Ceylan ise şunları söyledi:
"Çentur durağı ile ilgili 2010 yılındaki komisyon kararına göre ara durak olarak Doğançam, Kızılot, Çenger ve Alanya'ya kadar varan Alanya'dan Manavgat istikametine geri dönmesi gereken bir kooperatif durak kavramına aykırı hareket ederek, sadece Manavgat'tan Kızılağaç'a Kızılağaç'tan tekrar Manavgat'a geri dönüyor. Burada birçok kooperatif var. Kurulmak üzere olan kooperatifler var. Halk bundan tedirgin. Yolcu kapma yarışları var. Trafik güvenliğini tehlikeye sokuyor. Biz bununla ilgili yasal başvurular yaptık. Tabii bunun sonuçlanması biraz zaman alacak. Artık bu tür konular Manavgat Belediyesi'ne geçtiği için prosedür değişti. İnsanlar da artık bu aykırılığa isyan ettikleri için böyle bir yola başvurdular. Bununla ilgili bütün şikayetler ilgili kurumlara yapıldı. Hukuk süreç işliyor, yasal süreler var ancak bu 2010 yılında verilmiş bir karar. 2010 yılından 2013 Aralık ayına kadar Kızılağaç'a girmeyip 26 Aralık'tan itibaren Kızılağaç içerisine girmesi insanları ayaklandırdı. Köy içerisine girmemeleri lazımdı. Yine D-400 karayolunda ilerleyip geri dönmeleri gerekiyordu. Bununla ilgili belediye yetkilileri ile Şoförler Odası Başkanı geldi, gerekli görüşmeler yapıldı. Bununla ilgili Kaymakamlıktan çıkacak kararı bekliyoruz. Bizim talebimiz komisyon kararı çıkana kadar köye girmesinler eski güzergahlarından devam etsinler. Bizim bu şekilde bir talebimiz var. Kararı bekliyoruz."
Ceylan ayrıca, 1997'den bu yana faaliyet gösteren köy tüzel kişiliğine ait araçlar olduğunu belirterek, "Bunlar zaten belirli güzergahlarda Manavgat'a taşımacılık yapıyor. Köy halkını Manavgat'a taşıyor. Aynı Çentur'un da buraya girmesiyle yani buraya yeni bir güzergah verilmiş gibi yorumlanması, iki kooperatif arasında yolcu kapma yarışı trafik düzeninin ve asayişin bozulmasına neden oluyor" dedi.
İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Murat Koçanlı'nın olay yerine gelerek köylülerle konuşması ve yasalar çerçevesinde gereken her şeyin yapılacağını açıklaması üzerine köylüler protestolarına son verdi ve midibüsün gitmesine izin verdi.
06.02.2014 17:57:19