Büyükköy beldesinde gerçekleştirilen açılış törenine Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bitkisel üretim ve bitki sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Korkuteli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı, Büyükköy Belediye Başkanı Mustafa Dinçay, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kocagöz, Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, Korkuteli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisler ve Büyükköy çiftçileri katıldı.
Törende açılış konuşması yapan Korkuteli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özlem Çağırıcı, “Büyükköylü kadın üreticilerin yoğun ilgisiyle başlayan eğitimler serada toprak hazırlığı, analize dayalı gübreleme programının oluşturulması ve hayvan gübresinin nasıl olgunlaştırılması gerektiği konusunda başlayıp yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlılar ile bunlarla mücadele konuları ve hasat pazarlama aşamasına kadar bilgiler veriliyor. Seralarda entegre mücadele talimatları doğrultusunda ana hastalık ve Zaralıyı yerinde gösterecek şekilde arazi üzerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Pestisit ambalaj atıklarının toplanması ve geri kazanımı, çevreye olan olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla üreticilerimizin bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Eğitimler 3 uzman eşliğinde yapılmakta olup bu amaçla Korkuteli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli 3 ziraat mühendisi görevlendirilmiş ve verilen eğitim sonunda üreticilerimize sertifika verilecektir” dedi.
Mehmet Şen de, “Tarla Okulu” Projesinin pilot köy olarak belirlenen Büyükköy beldesinde hayata geçirdiklerini belirterek buradaki temel amacın teorik bilgiyle beraber bilgilerin çiftçilerle bizzat sahada uygulaması, çiftçi eğitimini uygulamalı olarak sağlamak ve çiftçiyle bütünleşmek olduğunu bildirdi. 2013 yılı için pilot olarak belirlenen Büyükköy beldesindeki çalışmaları önümüzdeki yıllarda yaygınlaştırarak diğer köylerde de gerçekleştireceklerini kaydeden Şen, “Korkuteli çiftçilerimize çok yararlı olacağına inandığımız Bakanlığımızın projesi ile çiftçilerin üretimi, üretimde nitelik ve niceliği arttıracak unsurlar çiftçiye birebir anlatılacaktır. Tarlada serada çiftçi ile birebir ilgilenilerek entegre mücadele anlatılacak, kalıntı sorununun minimum seviyeye indirilmesi sağlanacaktır. Çalışma haftanın bir günü teorik olarak gerçekleşecek, haftanın bir başka günü de uygulamalı olarak seralarda teorik bilgi aktarımı yapılacaktır. Eğitimlerde çiftçilerimizin tüm sıkıntılarını, beklentilerini dinleyerek yetkimiz çerçevesinde çözüm bulmaya çalışacağız” dedi.
Konuşmaların ardından “Çiftçi Tarla Okulu”na katılan 25 çiftçi bayan tarafından sera içine fide dikimi ile sona erdi.
10.04.2013 05:25:39
KORKUTELİ'DE “ÇİFTÇİ TARLA OKULU”
Korkuteli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Çiftçi Tarla Okulu” Projesini başlattı.