GÜL : 'NE YAPACAĞIMI GÖRECEKSİNİZ'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK Yasası ile ilgili sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK’nın yapısını değiştiren yasa teklifinin Adalet Komisyonu’ndaki mevcut haliyle Meclis’ten geçmesi durumunda bu yasayı veto edip etmeyeceğine ilişkin, "Yasanın nasıl çıkacağına bakmak lazım. Bazı değiştirilebilecek imkanlar vardır. Önce bir yasa çıksın ne yapacağımı göreceksiniz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ile ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, Margvelashvili’nin ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yaptığını belirterek, "Görüşmemizde, ikili ilişkilerimizi ve bölgemizle ilgili konuları gözden geçirdik. Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu tespit ettik. Gürcistan ve Türkiye ilişkileri o noktaya gelmiştir ki vatandaşlarımız sadece kimlik kartlarıyla ülkeleri ziyaret edebilmekte. Tek gümrük uygulamasına geçme projesini gerçekleştireceğiz. Gürcistan, Türkiye’nin adeta doğuya açılan bir kapısı, Türkiye de Gürcistan’ı batıya bağlayan bir ülke" dedi.

Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaretin 1,5 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Gül, ekonomik ilişkilerin örnek seviyede olduğunu ve bölgenin istikrar ve güvenliğine çok önem verdiklerini ifade etti. Kültürel mirasları korumanın ilişkilerin başka boyutu olduğunu anlatan Gül, bu ilişkilerin önemine işaret etti.

Gürcistan Devlet Başkanı Margvelashvili ise, iki ülke arasındaki ilişkilere dikkati çekerek, "Yapmış olduğumuz ilk telefon görüşmesinde, bizim birçok konuda ortak görüşe sahip olduğumuz ortaya çıktı ve ileride de bu şekilde devam edecek. İlk ziyaretimin Türkiye’ye olmasından çok gurur duyuyorum. Beraber yaptığımız uluslararası projeler çok önemlidir. Gerçekleştirdiğimiz enerji ve ulaştırma projelerimiz, tüm Avrasya’ya hizmet etmektedir. Mevcut engelleri ortadan kaldırarak, vatandaşlarımızın önünü açmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

İki ülke arasında kültürel anlamda çok hassas bir ilişkinin olduğunu anlatan Margvelashvili, ülkeler arasında yaşanan ilişkilerdeki gelişmenin bir sınırının olmadığını ifade etti. Sürgüne gönderilen insanlar konusunu insan hakları çerçevesinde değerlendirdiklerini söyleyen Margvelashvili, bireylerin haklarının tanınması gerektiğine işaret etti.

GÜRCİSTAN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ ENERJİ İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Gül ve Margvelashvili, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Gürcistan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilere bağlı olarak 2014 yılında enerji alanında yatırım projesinin mevcut olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Türk şirketlerinin Gürcistan’da baraj ve HES yapma projeleri var. Yine, bizim yaptığımız yeni iletişim hattıyla Gürcistan’ın elektriği Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılacak hale geldi. Hepimizin ortak projesi olacak. Bunu önemsiyoruz. TANAP Projesi de çok büyük bir projedir" şeklinde konuştu.

Margvelashvili ise, "Enerji projeleriyle alakalı ülkemizde devam eden demiryolu projesi vardır. Yeni kurulan iki vakıf var. Ortak yatırım ve tarım vakfıdır. Bunlar Türk işadamlarına yeni imkanlar sağlayacaktır. Türk yatırımcıları sanki kendi evlerindeymiş gibi hissedecekler. Yeni büyük Türk yatırımlarını bekliyoruz" dedi.

HSYK YASA TASARISI

Cumhurbaşkanı Gül, HSYK’nın yapısını değiştiren yasa teklifine ilişkin, "Geçen haftaki çabalarımı biliyorsunuz. Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi için uğraştım. Aslında buradaki esas amaç, sadece üzerinde konunun anayasa ile halledilmesi değil aynı zamanda Türkiye’de bir sıkıntı olduğunu, iktidar ve muhalefet işbirliğiyle de bu konunun çözülebildiğinin gösterilmesine çok önem veriyorum. Maalesef gerçekleşmedi. Yasanın nasıl çıkacağına bakmak lazım. Bazı değiştirilebilecek imkanlar vardır. Önce bir yasa çıksın ne yapacağımı göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

Ergenekon davasında 23 yıl hapis cezası alan İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun ilerleyen hastalığı dolayısıyla bir çalışma yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Gül, "İleri yaşta ve rahatsız olan gerek mahkum ve gerekse yargılananlar var. Bunlara hep insani olarak bakıyorum ama eminim ki bunlar hepimizi çok rahatsız edici oluyordur. Bunlardan birisi de Sayın eski Rektör’dür. Dosyalarının gerek önüme gelmesini kamuoyu şöyle zannediyor, ’Cumhurbaşkanı istediğini reisen affedebilir’. Böyle bir şeye yetkim yok. Belli bir prosedürden sonra benim önüme dosyalar gelirse ben ancak o zaman devreye girebiliyorum. Gerek hasta, gerekse yaşları çok ilerlemiş olanların dosyalarının önüme gelmesini arzu etmiyorum ki, ben o zaman üstüme düşeni yapabileyim. Bu konuların hızlandırılmasıyla ilgili talimatlarım oldu" diye konuştu.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilere ilişkin bir soru üzerine Margvelashvili, "Ülkelerimiz arasında güzel ilişkiler vardır. Bu ilişkiler, halklar ve yöneticiler arasındaki ortak projelere dayanmaktadır. Bu ilişkilerin daha üst düzeye taşınması planlanmaktadır. Gürcistan heyeti toprak bütünlüğü konusunda kararlı yaklaşım izlemiştir. Bizim dost ülkelerimizde de bu konunun çözülebileceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.


20.01.2014 16:11:31