ELÇİLİKLERDE SARI TOZ ALARMI !

Konsolosluklara gönderilen maddenin tebeşir tozu olabileceği yönünde yorumlar olduğu belirtilerek, tetkiklerin sürdürüldüğü söylendi.

İstanbul’da Cuma günü 5 konsolosluğa zarf içinde sarı toz gönderilmesinin ardından zarfa temas eden 25 konsolosluk çalışanı hastaneye kaldırıldı. Macaristan Başkonsolosluğu’na bugün benzer şekilde zarf içinde sarı toz gönderilirken, 6 konsolosluk çalışanı tedavi altına alındı. Cuma günü hastaneye kaldırılan 25 kişi, ön tetkiklerin temiz çıkması üzerine taburcu edildi.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Doç.Dr. Kadriye Kart Yaşar, şöyle konuştu: “Geçen Cuma günü 25 konsolosluk çalışanı hastanemize getirildi. Kimyasal dekontaminasyon işlemi sonrası hastalara bazı biyolojik ajanlarla ilgili olarak riskli oldukları için, tehdit altında oldukları için profilaktik tedaviye başladık ve onları üçüncü kattaki servisimizde izole odalarda misafir ettik. Mutluyuz çünkü test sonuçlarının en azından biyolojik ajanlarla ilgili olan kısmının temiz sonuçları olduğu, herhangi bir mikrobik risk taşımadığı sonucunu öğrendik. Ankara Hıfzıssıhha Laboratuvarı’ndan alınan sonuçlara göre, ön çalışmalarda bir biyolojik risk faktörü taşımadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Kimyasal ajanlarla ilgili çalışmalar devam etmekte ama hastalar çok sabırsızdı, çıkmak istediler. O nedenle biz de bugün itibariyle taburcu ettik. Sadece bugün Macaristan Konsolosluğu’nda çalışan 6 kişi getirildi Aynı prosedür onlar için de geçerli olmak üzere yatışlarını yaptık. İlk önce kimyasal dekontaminasyon işlemleri yapıldı, arkasından izole odalara alındılar. Biri erkek 5 kadın olmak üzere 6 kişi.”

Toplam 31 kişinin hastaneye kaldırıldığını belirten Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar, “Bugün 25’ini taburcu ettik, 6’sı hâla servisimizde yatmakta” diye konuştu.

Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar, hastaneye kaldırılan konsolosluk çalışanları için zor bir süreç yaşandığını belirterek şunları söyledi:“Biz de biraz üzüldük, yorulduk. Bunlar önemli değil ama hastalar çok panik haldeydi. Ani olarak hastaneye getirilip, burada yatmanız gerekiyor denilmesi zordu. Ama biz hastane olarak bir karar aldık ve onların çoğu ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Bizden memnun ayrıldılar.”
Bugün hastaneye kaldırılan 6 konsolosluk çalışanı için de prosedürün aynı şekilde işleyeceğini kaydeden Doç.Dr. Yaşar, “Mikrobiyolojik kültür testleri yapılıyor, moleküler test yapılıyor. Bunlar genellikle kültür testleri 48 saatten önce sonuçlanmıyor özellikle şarbon açısından. Moleküler testler de yaklaşık 2 gün sürüyor. Ama biz bu süre içerisinde hastalara gereken tedaviyi veriyoruz. Çok beklemesek de tedbiren tedavimizi veriyoruz. Minimum 48 saat buradalar. Çarşamba sabahına sonuçları alırız diye düşünüyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar, konsolosluk çalışanlarına kan tetkikleri yapıldığını ve akciğer filmlerinin çekildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Tamamen misafir gibi değildi. Tetkiklerde bir sorun yoktu. Son tetkikleri de iyiydi. Çünkü özellikle şarbon da 2 ila 5 günde hastalık belirtileri başlayabilir. Bekledik ama bir sonuç olmadı, zaten testler de temiz çıktı.”

Zarftaki sarı tozun ne olduğuna ilişkin soru üzerine, Doç. Dr. Yaşar, “Bize gelen bilgilerde tebeşir tozu olabilir diye yorum var. Net bir şey söylenmiyor. Kimyasal tetkik sürüyor. Tebeşir tozu demek için de bazı kimyasal testlerin bitmesi gerekiyor” dedi.


28.10.2014 03:25:33