CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN DERSANE AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dershane düzenlemesiyle ilgili yaşanan gelişmelere ilişkin, 'Her şey yoluna giriyor' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen 2013 TÜBİTAK Bilim Özel ve Teşvik Ödülleri töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Gül, gazetecilerin dershane düzenlemesi ve yaşanan gelişmelerle ilgili ısrarlı sorular üzerine, konjonktürel tartışmaların bir kenara bırakılması gerektiğini ifade ederek, “Her şey yoluna giriyor” diye konuştu.

ÖDÜL TÖRENİ

Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülleri sahiplerini buldu. Törene, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ödül kazanlar ve aileleri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’nde bilim insanlarını ağırlamaktan duyduğu gururu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de bilim, teknoloji ve araştırmaya verilen önemi görmekten duyduğu memnuniyeti kaydederek ,"Nüfusu büyük, tarihi köklü, bulunduğu coğrafyada önemli olan, insanlık tarihine önemli katkılar sunmuş, dünya çapında büyük devletler kurmuş bir neslin devamı olan Türkiye Cumhuriyeti, teknolojiyi transfer ederek veya teknolojiyi alıp uygulayarak yoluna devam edemez" ifadesini kullandı.Türkiye’nin teknolojiyi üretmesi, tasarlaması ve satması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de milli gelirin yüzde 1’inin araştırma ve geliştirmeye ayrılmaya başlandığını belirtti.

AB ortalaması olan yüzde 2’ye ulaşmanın ve geçmenin hedeflendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu iradenin ortaya konmasının önemine dikkat çekerek ekonomik kriz döneminde Türkiye’de araştırma ve geliştirme kaynaklarında tasarrufa gidilmemesinin da bu iradeyi gösterdiğine işaret etti.Beyini göçüne de dikkat çeken Gül, "Niçin bugün ABD’de dünyanın her tarafından en değerli beyinler vardır? Takdir ve teşvik ettikleri, sahip çıktıkları için vardır" şeklinde konuştu.

YURT DIŞINDAKİ BİLİM ADAMLARI

Cumhurbaşkanı Gül, "Yurt dışındaki bilim adamları niçin Türkiye’ye gelmez" sorusu ile karşı karşıya kalındığını belirterek şöyle devam etti:

" Onları durduk yere çağırmaya hakkımızın olmadığını defalarca kere söylemişimdir. Ama artık biz çağırmadan, Türkiye’nin verdiği önemi gördükleri için önemli dönüşler başlamıştır. Her geçen sene çok daha hızlı, bildiğim kadarıyla. Geçen seneye göre bu sene 5 kat artış vardır dönüşlerde. Bu ancak, kendiliğinden olursa, bilim insanları kendi kararıyla dönerse değerlidir. Yoksa onları zorla burada bir göreve oturtmak döndükleri anlamına gelmez. O geçici bir geliştir. Türkiye’nin artık önemli bir bilim, araştırma merkezi haline geldiğinin ortaya çıkmasıyla bu beyin akışındaki dönüş gerçekleşecektir."

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin çok dikkatli takip edilerek hepsine sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek "Çok sayıda üniversitenin olmasıyla övünürüz ama üniversitelerimizin eğitim seviyeleri, bilim alanındaki faaliyetleri, ortaya koyduğu netice ve kaliteye bakmamız gerekir. Yoksa bu kadar büyük kamu kaynaklarının ayrıldığı, büyük imkanların verildiği üniversitelerimiz lise üstü kuruluşlar şeklinde kalır ki, bu da çok büyük yazık olur. Onun için gerek YÖK, gerek TÜBİTAK, gerek üniversitelerin büyük işbirliği içinde bu hedefleri gerçekleştirmeleri şarttır" diye konuştu.

Devlet üniversitelerine araştırma-geliştirme alanında sağlanan desteğin vakıf üniversitelerine de verilmesini gerektiğine ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, gençlere ve çocuklara, bilim ve teknoloji aşkının aşılanmasının da önemin de dikkat çekti.Uluslararası bilim olimpiyatlarına katılan Türk öğrencilerle bir araya geldiğinde duyduğu mutluluğu da dille getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Göğüslerinde altın, gümüş, bronz madalyalarla geldiler. Onlarla bir süre sohbet ettim, konuştum, hepsine tek tek sordum. Gerçekten çok heyecan ve gurur verici" ifadesini kullandı.Cumhurbaşkanı Gül, ödül kazanan bilim insanlarını ve onları destekleyen kurumları da tebrik etti.

İŞTE KAZANANLAR

Törende, TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından bu yıl iki bilim ödülü, iki özel ödül ve 11 teşvik ödülü ile bir TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü verildi.Cumhurbaşkanı Gül, TÜBİTAK bilim ödülüne layık görülen Koç Üniversitesinden Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Cihan Yurdaydın, TÜBİTAK özel ödülüne layık görülen British Columbia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yüksek Mühendis Yusuf Altıntaş ve Boston Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Utku Ünver, TÜBİTAK teşvik ödülü kazanan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sibel Akar, Zirve Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zübeyir Çınkır, Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Özgür Güler, Bilkent Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Coşkun Kocabaş, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Aktürk, Koç Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Seda Keskin Avcı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Haluk Külah, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Münire Erman Akar ve Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zekai Halıcı ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülünü alan Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Turgay Ünver’e ödüllerini verdi.

Ayrıca, törene katılamayan, Sabancı Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. İnanç Adagideli’nin ödülünü annesi, Sabancı Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Burç Mısırlıoğlu’nun ödülünü de babası aldı.Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra ödül kazanan bilim insanlarıyla birlikte fotoğraf çektirdi.


03.12.2013 21:17:42