Senaryo gereği, A H1N1 virüsünün (domuz gribi) yayıldığı büyük kıtadaki Atlantis ülkesinden gelen Mu isimli Mitos bandıralı gemi, Atlantis'ten ayrıldıktan üç gün sonra üç gemi personelinde yüksek ateş, baş ve kasık ağrısı, halsizlik olduğu gerekçesiyle Antalya Limanı'na ulaşarak Deniz Sağlık bildirimi gönderdi. Kaptan ile görüşerek ayrıntılı bilgi alan Antalya Sağlık Denetleme Merkezi (SSDM) sağlık ekibi, 1 doktor ve 2 sağlık memuru ile koruyucu kıyafetlerini giyerek liman açığında bekleyen gemiye gidip değerlendirme yaptı.
KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
Deniz polisi ve sahil güvenlik ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı ve açıkta bekleyen yük gemisine kimsenin yaklaştırılmadığı tatbikatta, Liman Güvenlik Komisyonu Mülki İdare Amiri Başkanlığı'nda bir kriz masası oluşturuldu. Gemiye çıkarak koruyucu sağlık önlemlerini alan ekip, yine römorkör ve güvenlik ekipleri kontrolünde yolcu rıhtımına yanaştırıldı. 112 ve UMKE ekiplerinin gemiye çıkarak SSDM ekibi ile birlikte hastalar gemiden alınarak ambulanslarla Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Hastaların gemiden ayrılmasının ardından yetkili firma tarafından gemi ilaçlandı.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölgesi Baştabibi Dr. Özlem Erinekçi, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün bulaşıcı karantina hastalıklarının yayılmasını önlemek amacıyla 1838 yılında kurulduğunu, günümüzde halk sağlığı risklerinin Türkiye'ye girmesini önlemek amacıyla, uluslararası giriş noktalarında ve uluslararası sefer yapan taşıtlarda her türlü sağlık önlemini almak, aldırmak, alınacak önlemlerinin standardını belirlemek, sağlık kontrolleri yapmak ve sağlık belgelerini düzenlemekle görevli olduğunu söyledi.
Erinekçi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 194 ülkenin taraf olduğu ve yasal bağlayıcılığa sahip bir uluslararası sözleşme olan Uluslararası Sağlık Tüzüğü 2005'e göre halk sağlığı riskleri için uluslararası giriş noktalarında (havalimanı, liman ve kara hudut kapısı) bazı halk sağlığı kapasitelerin geliştirilmesi yükümlülüğü bulunduğunu hatırlattı. Ülkemizin bu kapasiteleri geliştirmekte olduğu 13 uluslararası giriş noktasını Belirlenmiş Giriş Noktası olarak belirlediğini anlatan Erinekçi, şöyle konuştu: "Söz konusu yükümlülüklerden birisi de Belirlenmiş Giriş Noktalarının Halk Sağlığı Acil Durum Planları'nın hazırlanması ve bu planların tatbikatlarla test edilerek güncellenmesidir. Halk Sağlığı Acil Durum Planı, tüm ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ve katkısıyla hazırlanmış ve Antalya Limanı Güvenlik Komisyonu kararı ile yürürlüğe girmiştir. Kurumlar arası işbirliği ve eş güdüm gerektiren bu planda, ilgili kurumların görev ve sorumlulukları da tanımlanmıştır." Bu kapsamda Genel Müdürlük tarafından 2013 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında planların test edilmesi amacıyla 8 liman ve 5 havalimanında tüm paydaşların katılacağı 13 tatbikat planlandığını anlatan
Erinekçi, sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün Antalya Limanı'nda Antalya Limanı Halk Sağlığı Acil Durum Planı'nın test edilmesi için ilgili tüm kurumların katıldığı bir tatbikat gerçekleştirilmiş ve başarıyla tamamlanmıştır. Tatbikatın amacı, halk sağlığı acil durumlarına hazırlık, paydaşlar arasında iletişim, işbirliği ve koordinasyonu artırmak ve planın uygulanabilirliğini test ederek güncellemektir."
13.06.2013 11:43:53
ANTALYA LİMANINDA 'DOMUZ GRİBİ' TATBİKATI
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından bulaşıcı karantina hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla Antalya Limanı'nda gerçekleştirilen tatbikat gerçeği aratmadı.